In The (Spot)lights
Door: Junus
Blijf op de hoogte en volg Junus
22 November 2009 | Verenigde Staten, Washington, D. C.
Elke keer als ik aan een nieuwe blog begin denk ik bij mezelf, alweer een week voorbij? Of schrijf ik dit elke week?
Deze week hadden we onze eerste echt brandoefening op Gilroy High. En dat ging een stuk georganiseerder dan op de Westerse Drift. Alle leerlingen moesten naar buiten, netjes opgesteld in rijen. De brandoefening was erg efficient want na vijf minuteet alweer over. Maar dat was nog niet het einde van ramp-scenario dag. Na de brandoefening volgde een 'lock-up' oefening, iets wat we in de Nederlandse middelbare scholen helemaal niet kennen. Tijdens een lock-up gebeurd het volgende: alle lichten gaan uit, alle deuren gaan op slot, alle ramen worden geloten, en alle leerlinging moeten zich achter in het lokaal, het liefst op een een beschutte plek, verzamlen. Een lock-up wordt in werking gesteld als een of andere gestoorde redneck of gangster besluit om met een vuurwapen de campus op te gaan. Het is opzich wel een gerustellende gedachte dat er zelfs voor dit soort scenario's een draaiboek klaar ligt. Maar dat is nog niet alles. In alle lokelan hangt een 'wat-te-doen-als'-papier. Op dit papier staan ondere andere de volgende ramp scenario's: brand, een explosie, rellen, een neerstortend vliegtuig, een militaire infasie en ga zo maar door. Dus als half California met de grond gelijk is gemaakt, staat in ieder geval Gilroy High School er nog.
Afgelopen donderdag ben ik voor het eerst sinds juni weer eens met de fiets naar school gegaan! En het was echt geweldig! Ik had eerlijk waar niet gedacht dat ik de fiets zo zou missen. Ik kon het hele jaar al gebruik maken van Glenn's fiets, maar deze fiets had geen slot. En vorige heeft hij dan (eindelijk) een slot gekocht! Het heerlijke aan een fiets is dat je ineens helemaal vrij bent. Je kunt gaan en fietsen waar je wilt. Donderdag ging ik na school voor Sports Medicine naar de training room. En moest ik anders altijd veertig minuten op school wachten, nu kon ik lekker met de fiets naar seven-eleven (een soort AH to go) om een lekker tuna sandwich en een flesje Starbuck Frappucino te kopen. De extase was echter van korte duur, op de weg naar huis brak het linker trappedaal af! Die Amerikaanse flut fietsen ook, ik mis mijn duurzame Gazelle. Glenn brengt de fiets morgen naar de fietsenmaker dus hopelijk ben ik vanaf dinsdag weer mobiel.
Vrijdag kwamen Christina's zus Dawn, haar vader Dan een haar stiefmoeder Marjory op bezoek. Dan en Marjoty wonen hier zo'n twee uur rijden vandaan, vlak bij Yosemity National Park. Het was die dag Dan's verjaardag en als cadeau zouden we eerst lekker uit eten en daarna naar Savannah's toneelstuk. We (behalve Savannah, want die moest naar het theater) gingen uit eten bij een Ierse pub om de hoek. Glenn, die bijna 100% iers is voelde zich helemaal thuis met zijn Shepherds Pie en Pint of Guinness. Ik zelf had een heerljke Galway Chicken. En ook ik voelde me een beetje thuis, want aan de muur hing een spiegel met daarop 'Amstel Light'. "Hey, that's a Dutch beer brand!"
Savannah's toneelstuk was echt super goed (vooral Savannah)! Christina, die zelf ook af en toe aan acteren doet, was echt super trots. En de rest natuurlijk ook.
Op zaterdag was de eerste CCS-game van het football team van Gilroy High. En na een week navragen en herhaaldelijke uitleg ben ik er nog steeds niet zeker van wat een CCS-game precies is, maar ik denk dat het een soort van interregionaal kampioneschap is.
Onze tegenstander was Milpitas High School, waar de wedstrijd zich tevens af speelde. Milpitas is een stad ergens ten noorden San Jose. We moesten om half vier bij op de studenten-parkeerplaats verzamlen. Na alle spullen te hebben ingepakt en schoolspirit in de vorm van kettingen met de kleuren van de school om te hebben gedaan was het tijd om te vertrekken. Maar niet voordat we een heerlijke (gratis!) karamel-appel kregen, die nog over waren van de 'Tail-Gate-Party'. Een tail-gate-party is een bijeenkomst voor de wedstrijd waarbij mensen lekker op de parkeerplaats gaan BBQ-en. Jammer genoeg voor de organisatoren, maar des te beter voor ons, waren er weinig mensen komen opdagen.
De Sports Medicine studenten reden mee in de Cheerleaders bus. Het was zo'n typische, krappe, Amerikaanse, en natuurlijk gele, schoolbus. En ookal kom je eruit met misvormde benen, je bent wel weer een ervaring rijker.
Na de aankomst bij Milpitas High School (home of the Trojans), waren we constant in touw met uitpakken, tafels opzetten en atleten tapen.
De wedstrijd zelf ging uitermate slecht. We verloren de wedstrijd met 56 - 3.
Ik heb trouwens al aardig wat donaties binnen voor onze actie om de slachtoffers in de Filipijnen te helpen. Als je nog wilt doneren, dat kan! Stuur een mail naar: junusvanderwal@live.nl en ik geef je mijn rekeningnummer. Jullie geld gaat direct naar het Filipijnse Rode Kruis! De ramp mag dan wel uit het nieuws zijn, maar hulp is nog steeds nodig!
Ik bedenk me nu pas dat ik in mijn vorige blog heb beloofd om over een van mijn extreem-republiekijnse klasgenootje te schrijven! Om privacy redenen zal ik niet haar echt naam gebruiken. Laten we haar voor nu dan maar even omdopen tot Sarah, vernoemd naar een van Sarah's grote idolen (Sarah Palin dus). Sarah zit naast mij in mijn Statistics les. Sarah is erg Republiektijns. Op Sarah's map zitten allerlei pro-Cain en anti-Obama stickers. Denk dan aan sticks met het opschrift 'Hope, he fails' of 'Crackhead' (Republiekijnen opgenuanceerd? Hoe kom je er bij!). Verder staan er leuzen als 'Palin for president: finally a real president' (if you say so...). Daarnaast staan er ook nog een paar racistische opmerkingen over Obama, maar het gaat mij te ver om die hier neer te zetten. Dus wie dacht dat California een Democraties bolwerk was, dat valt nog best mee.
Komende donderdag is het tijd voor een van Amerika's favoriete feest(lees: eet)dagen: Thanksgiving! En of het net zo is als bij Friends, dat lees je volgende week!
ps. Vergeet niet te reageren!
pps. Vergeet niet te doneren!
De wedstrijd zelf ging uitermate slecht. We verloren de wedstrijd met 56 - 3.
ps. Vergeet niet te reageren!
pps. Vergeet niet te doneren!
23 November 2009 - 01:24
Jantien:
hee junus,
altijd leuk om iedere week je weblog te lezen en om te zien hoe jij het hebt:)
mijn hele school is hartstikke republikein.. af en toe nog best lastig en irritant. ook zijn hier een groot aantal kinderen ook racistisch, en het is zo moeilijk om dat soort opmerkingen te horen en niet echt te kunnen reageren, want ze zijn zo opgegroeid. Ik vind dat wel een groot nadeel van mijn school. echt het is zo'n groot verschil met de (meeste) mensen uit Groningen.
maar goed, spreek je snel en veel plezier donderdag met thanksgiving!:)
groetjes. -
23 November 2009 - 12:09
Diede:
Hey!
Ik volg je blog ook al een tijdje en ik moet zeggen dat je echt heel leuk schrijft, dus ik vond het deze keer toch wel eens tijd voor een reactie. Zo'n lockup lijkt me echt apart en ik las in je vorige blog dat je in SF was geweest op die boot, dat lijkt mij echt een hele leuke ervaring! Wel apart dat sommige van je klasgenoten zo overduidelijk hun politieke voorkeur uitdrukken om het zo maar te noemen. Ik heb bij ons op school nog nooit mensen gezien met uberhaupt maar een stikker van een politieke partij:P Blijf vooral schrijven.
Liefs -
23 November 2009 - 16:43
Ineke:
Hoi Junus,
Jammer dat je fiets het zo snel begaf. Ben jij nu een van de weinigen die per fiets naar school gaat? Hoe ver is je school eigenlijk?
Een brandoefening moeten wij ook eens per schooljaar organiseren. Helaas is deze niet in 5 minuten klaar. Ook een vervelende bijkomstigheid is, dat het weer bij ons meestal niet meespeelt, zodat de leerlingen doornat, "ja, want je jas mocht je toch niet gaan halen" de lessen moeten vervolgen.
Bij het lezen over de lock-up oefening komen bij mij beelden van een instructiefilmpje voor scholieren tijdens de Koude Oorlog naar boven.Het had als titel "Dive and Hide". Bij een nucleaire aanval moesten de kinderen "dive!!!", een duik nemen en "hide!!!", onder de tafel verstoppen. Of het zou hebben geholpen?
Ik blijf je blogs lezen.
Liefs, Ineke
23 November 2009 - 18:23
Jun:
Du bist wonderschon!
23 November 2009 - 18:51
Je Zusie:P:
Heehoi.
56-3 poeh poeh.
Wij zijn vandaag trouwens begonnen met trainen voor de zaal..
Ik gebruikt jou stik:P
Kuzies,
Ps. Wie is die Jun,
ben je dat zelf:P -
24 November 2009 - 13:33
Suzanne:
Ik word zo chagarijnig van mezelf! Ik had op je vorige blog al een hele reactie klaar. Druk ik op verzenden: KGGGRRRR, POEF, computer in de fik!!
Oke, zo erg was het nou ook weer niet maar m'n reactie was wel mooi weg.
En toen had ik al een baaldag dus heb ik uit ellende maar m'n laptop uitgezet. Dus nu maar eventjes een 2 in 1 reactie.
Het is natuurlijk bijna thanksgiving!! Ben echt ontzettend benieuwd hoe dat nou echt gaat!
Ik kreeg trouwens een beetje een lachstuip toen ik las dat je trapper afbrak. In je vorige blog was je al dol enthousiast dat je weer kon fietsen. Dan kan het eindelijk, breekt je trapper af.
En nog even over vorige week, want wat zag je er mooi uit!! Strak in pak hoor. En al die lichtjes, ge-wel-dig! Net als in de films. Wat betreft het schuurfeest, misschien heeft het er wel mee te maken dat ze in Amerika een beetje preuts ingesteld zijn als het gaat over het praten over seks etc. Tenminste, dat zeggen ze altijd toch? Dat ze dat dan op deze manier uitten. Of valt dat eigenlijk wel mee? jij bent hier tenslotte de ervaringsexpert.
Nou lieve Jun, ik ga je binnenkort maar eens even een mailtje sturen want ik heb je verder ook nog een heleboel te vertellen.
Hopelijk doet je fiets het snel weer!
Dikke kus -
25 November 2009 - 07:23
Eva Mallon:
Hoi Junus,
met heel veel plezier lees ik elke keer je verhalen. Ook leuk om door jouw verhalen iets meer te leren over het dagelijks leven in Amerika.
Je zag er prachtig uit in je pak! De foto van de brug in San Francisco, vond ik heel mooi.
Op dit moment is Wim ook in Amerika, hij is in Palm Springs en vliegt eind van de week naar Houston. Hij wilde je misschien nog komen opzoeken, omdat hij een paar dagen vrij had, maar de afstand is toch wel heel groot om "even" heen en weer te rijden.
Ik wens je veel plezier met Thanksgiving en ik zie nu al uit naar de verhalen die je daar over zal schrijven.
Ondertussen ben je al weer een paar maanden In Amerika, wat gaat de tijd dan snel. Ik ben echt heel blij voor je dat je het zo getroffen hebt met je gastgezin. Maar ja, eerlijk is eerlijk ze hebben het ook getroffen met jou!
Junus geniet van het Amerikaanse leven en sterkte op school bij de vakken die soms saai zijn.
Gelukkig kan je dat gevoel dan weer verdrijven met koffie van de Starbucks en de oneindig veel chocoladevarianten. Ik ben bang dat je daar straks toch van moet afkicken.
Hartelijke groeten vanuit een storm- en regenachtig
Hoogezand.( place of all places)
Eva Mallon -
25 November 2009 - 08:30
Omy:
Hallo Junus,
Het is vandaag mijn laatste dag in Opheusden, Gelderland.
Ik vind 56-3 wel een monsteruitslag. Het is een geweldige pak slaag !!
Je hebt weer een zeer informatieve blog geschreven. Ik kijk elke week met plezier uit naar je verslag.
Liefs Omy
25 November 2009 - 12:21
Lissi Ten Pas:
Hey Junus,
Leuk verhaal weer :)! Ik mis het fietsen ook best wel! De hele tijd in de vieze warme metro zitten is niet echt m'n grootste hobby;). Ze hebben hier wel van die fietsen die iedereen kan gebruiken alleen daar heb je dan natuurlijk een creditcard voor nodig en die heb ik niet :( .
Groetjes uit Paris -
25 November 2009 - 12:50
Fatou:
Wouw wat kan jij goed schrijven zeg! ik ga volgend jaar ook een jaar naar de VS en ik ben via de site van STS op jou weblog gekomen. Ik heb al jou blogs in een ruk achter elkaar door gelezen. En ik kan nu niet wachten om zelf te gaan. Blijf vooral doorgaan met blogs schrijven! Want ik denk dat daar een heleboel mensen van meegenieten.
groetjes -
25 November 2009 - 18:50
Flore Rosan En Eva:
Rosan: Dag Junus,
Eva past op ons. We spelen leuk pim-pam-pet (daar ben jij vet goed in zegt Eva). Wanneer kom je weer terug?
Groetjes Rosan!
Flore:
Heey Jun!
Hoe is het daar??
Is het leuk??
Als je terug bent kom je dan weer op ons passen??
Heb je het Vrijheidsbeeld al gezien??
groetjes, Flore.
Eva:
Dag junnie!
Ik ben gezellig aan het oppassen, jammer dat je niet mee kan!
Dat van du bist wonderschon had ik btw getypt maar heb per ongeluk jou naam ingevuld;)
Nou, tot spreeks!
Liefs, Eva
ps: Time square can't shine as bright as you -
26 November 2009 - 14:52
Tante Fransien:
Hallo Junus,
Ik vind het gezellig om jouw blog te lezen.Wat spannend zeg die brandoefening.En is de fiets alweer gemaakt?Wat gaat de tijd snel .Volgende week is het alweer december.Junus geniet ervan en ik zou zeggen,tot de volgende keer.
Groetjes,tante Fransien. -
27 November 2009 - 21:29
Rebecca:
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nu trouw elke week je blog lees, en soms meerdere malen per week kijk of je dan toch niet per ongeluk toch een blog geplaatst hebt. Het is zo ontzettend fascinerend wat je allemaal meemaakt! En leuk geschreven. Ik zou zeggen, ga zo door, dan pikken wij (hier in het vreselijk regenachtige nederland) er toch ook nog wat leuks en zonnigs van mee! -
28 November 2009 - 22:26
Zusje:
Jou site is echt al ziek vaak bekeken!:O
Vet leuk!:D -
28 November 2009 - 22:28
Zusje (again:P):
Het is best koud bij jullie btw!:O